A Linguine Receptje Grillezett Kagylóval és Fokhagymás Zsemlemorzsa

A kagyló főzésének francia módja.

Nemrég egy emlékezetes, napfényes napot töltöttem Marseille-ben és környékén. A főzés zamatos volt, olyan merész hozzávalókkal, mint a fokhagyma, a szardella és az olívabogyó pazarul, és biztosítva volt, hogy mindig többet érjek. Különösen szerettem az olasz befolyást a tengerpart felől – ez a kagylótészta volt különösen kedvenc. Ez ünnepe négynek, de egy szerelmi vacsorát is készít à deux-ra.
Linguine grillezett kagylóval és fokhagymás morzsával

A pirított, fokhagymás zsemlemorzsa szaga a grillezett kagyló megjelenésekor szenzáció.

Prep 15 perc
Főzzük 35 percig
Szolgál 4

200 g linguine
10 ml repceolaj
400 g kagyló, szakállas és dörzsölve
tiszta
100 ml fehér bor
20ml extra szűz olívaolaj
2 mogyoróhagyma, hámozva és apróra vágva
1 csipet szárított chilipehely
100ml kettős krém

A fokhagymás morzsákat
30 g vaj
1 fokhagyma-szegfűszeg, hámozva és reszelve
2 marék petrezselyemlevelet, egyet durván apróra vágva, 1 apróra aprítva szolgálnak fel
40 g friss fehér zsemlemorzsa

Forraljuk a linguint sós vízben egy serpenyőn, amíg az al dente nem lesz, engedjük le, töltsünk be egy csésze főzőfolyadékot, majd hidegen víz alatt forraljuk a tésztát lehűlésig és tegyük félre.

Töltsön egy nagyon széles serpenyőt, amelyre fedő van, magas hőmérsékleten, és öntse hozzá a repceolajat. Forró dohányzás esetén ürítse ki a kagylót, fedje le és főzze egy percig, majd öntse bele a bort. Fedjük le ismét és pár percig gőzöljük, amíg a kagyló éppen nem kezd kinyílni – újra főzni fogja őket, így lédúsnak kell lennie, amikor leveszi őket a tűzről. Amint kinyílnak, egy réselt kanállal szűrje ki a rostába, fedje le az edényt, és közben rázza meg. Tartsa fenn a főzési italt.

Hagyja lehűlni, dobja ki a bontatlan kagylót, a többi héjból távolítson el egy fél héjat. Fektesse a kagylókat egy vagy két sütőlapra egyrétegűen. Időközben melegítsük az olívaolajat a kagyló serpenyőben, adjuk hozzá a mogyoróhagymát és a chilit, alaposan fűszerezzük és óvatosan süssük, amíg lágy nem lesz. Adjon hozzá a főzési likőröket és a tejszínt, majd csökkentse a mártást, amíg a fakanál hátulja be nem borul.

A zsemlemorzsa elkészítéséhez megolvaszzuk a vajat egy kis serpenyõben közepes-magas hõmérsékleten, és amikor enyhén sizzol, adjuk hozzá a fokhagymát, a petrezselymet és a zsemlemorzsát. Finomítson egy-két percig, hogy főzze a fokhagyma épségét, majd sóval és borssal ízesítse. Használjon egy teáskanállal a kagyló és a zsemlemorzsa tetejét.

Melegítsen egy grillt a legmagasabb hőmérsékletre, és süsse a kagylót, amíg aranysárga és finom illatú lesz. Dobja a tésztát a bor és a mogyoróhagyma szószba, majd tegye át széles, sekély tálakba és tetejére a grillezett kagylókkal és a petrezselymet szétszórva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *